Lees meer over de verschillende gebieden waarop ik jou kan coachen.
Vind je het moeilijk om evenwicht in je eetpatroon te vinden? Zie je de bomen door het bos niet meer met alle informatie die je overal leest en hoort? Heb je al heel wat diëten geprobeerd en ben je dit beu? Vind je het moeilijk om nog te genieten van eten? Of heb je net het gevoel dat je enkel maar geniet en geen maat kent? Kamp je met emotie-eten? Heb je misschien zelfs het gevoel dat (denken aan) eten je leven volledig overneemt? Vind je het moeilijk om op een ontspannen manier met voeding om te gaan? Is je relatie met eten zo verstoord dat je nog moeilijk kan functioneren op andere gebieden? Merk je dat je nog heel weinig zelfliefde hebt en dat voeding hiermee te maken heeft?
Vind je het lastig om positief naar je lichaam te kijken? Is de spiegel je grootste vijand? Zie je vooral zaken die je echt niét mooi vindt? Vind je het moeilijk om je lichaam te aanvaarden? Heeft de onzekerheid over je lichaam effect op hoe je eet, wat je doet, welke kleding je draagt en op je algehele zelfvertrouwen? Is zorg dragen voor je lichaam iets dat vaak achterwege blijft? Vergelijk je jezelf vaak met anderen? Ben je volledig je voeling kwijt met je lichaam? Heb je geen idee wat er allemaal in je lichaam omgaat of gebeurt er zoveel dat het je overspoelt?
Rush je door het leven? Ben je voortdurend druk? Vind je het moeilijk om tot rust te komen? Heb je het gevoel dat je bepaalde emoties moeilijk een plaats kan geven? Voelt alles 'te veel' aan? Kamp je met overprikkeling? Heb je het gevoel in een negatieve spiraal te zitten? Betrap je jezelf soms op negatieve gedachten? Ben je het evenwicht helemaal kwijt? Geraak je niet vooruit omdat de angst om te falen je verlamt? Moet je veel van jezelf of lijkt het dat anderen voortdurend dingen van je verwachten?
Door tegelijk te werken aan een positiever zelfbeeld en een evenwichtige voeding, kan je leren weer meer vertrouwen in jezelf en je lichaam te krijgen.
Via intuïtief eten leer je weer luisteren naar de signalen van je lichaam. Je leert om keuzes te maken die voedzaam zijn voor je lichaam, maar je ook mentaal voldoening geven. Je leert om weer te zorgen voor je lichaam en voor jezelf. Je leert je lichaam respecteren zoals het is, volgens het principe van lichaamsneutraliteit.
Je krijgt meer inzicht in jezelf, wat voor jou triggers of lastige situaties zijn en hoe je hiermee kan leren omgaan. Je leert stap voor stap jezelf meer accepteren en werkt toe naar een gezonde relatie met voeding, met je lichaam en met jezelf.
Je relatie met eten kan ook lastiger zijn omdat je aanloopt tegen lichamelijke klachten en dit stress met zich meeneemt: bijvoorbeeld bij prikkelbare darmen, of andere situaties waarbij voedselintoleranties een rol spelen.
In dat geval onderzoeken we welke voedingsmiddelen en situaties een trigger zijn voor je klachten. Met andere woorden: inzicht in jezelf en je triggers zijn hier ook aan de orde.
Verder is het in deze situatie eveneens belangrijk om te leren luisteren naar de signalen die je eigen lichaam je geeft en om voedzame keuzes te leren maken.
Intuïtief eten
Intuïtief eten is een manier om weer dichter bij jezelf te staan, die je leert om weer luisteren naar de signalen van je lichaam. Je leert je lichaam stilaan weer accepteren en vertrouwen. Er wordt gewichtsneutraal gewerkt (dus zonder focus op de weegschaal). Je gaat stilaan milder zijn voor jezelf, kan zonder schuldgevoel eten, zal geen schaamte meer voelen rondom eten maar evenwicht vanuit jezelf te zoeken. Je leert hoe je lichaam te voeden op een manier die goed bij je past. Je leert omgaan met emoties op andere manieren dan door te eten.
Ik pas de principes van intuïtief eten toe en geef je denkoefeningen, handvaten en informatie mee zodat je hiermee verder kan. We volgen daarbij jouw tempo!
Wil je komaf maken met alle negatieve gevoelens rondom eten en jezelf hier echt vrij rond voelen? Ben je daarbovenop ook bereid om écht te werken aan jezelf? Dan is deze manier van werken zeker geschikt!
Verstoord eetgedrag en eetstoornis
Bij verstoord eetgedrag lopen er heel wat dingen mis met het eten. Je probeert misschien aan bepaalde regels over eten te voldoen, hebt last van schuldgevoelens bij bepaalde dingen die je eet (of zelfs bij alles) of schaamt je over bepaalde dingen die je doet rondom eten. Of je hebt het gevoel dat eten je leven volledig overneemt, dat je hier voortdurend aan denkt, dat het een grote impact heeft op je dagelijks leven.
Je begeleiding zal steeds heel persoonlijk worden afgestemd. Sowieso zijn er verschillende soorten eetstoornissen, maar daarnaast is ook elk persoon anders, wat het herstelproces anders maakt. We focussen op 4 pijlers: voeding, lichaam, emoties én gedachten.
Wanneer een eetstoornis heel actief is, kunnen we niet alle principes van intuïtief eten toepassen. Wanneer je fysiek hersteld bent, is dat wél mogelijk.
Je leeft in je lichaam en hebt het elke dag bij je. Het kan zijn dat je -om welke reden dan ook- geen fijne relatie hebt met je lichaam. Dat is waarschijnlijk langzaam zo gegroeid.
Daarom is het dan ook belangrijk om ook bij het herstel van je lichaamsbeeld langzaam enstapsgewijste werk gaan.
Je zal eerst leren om je lichaam neutraal te bekijken met als uiteindelijke doel acceptatie.
Je leert om jezelf meer positiefte focussen en om jezelf te zien als meer dan je lichaam.
Tegelijk bouw je aan een betere verbinding met je lichaam, waarbij je erin slaagt écht te leren luisteren naar de signalen van je lichaam.
Om een goede relatie met je lichaam te krijgen, zal het nodig zijn om buiten je comfortzone te gaan. We werken aan de hand van oefeningen die soms wat ongemakkelijk aanvoelen. Er kunnen emoties naar boven komen, maar ook dat is deel van het proces.
Lichaamsbeeld
Je lichaamsbeeld is de manier hoe jij naar je lichaam kijkt. Het wordt dus voor een groot stuk bepaald door je gedachten erover. Daar spelen vaak bepaalde ervaringen in mee die je in het verleden hebt gehad. Je lichaamsbeeld kan veranderen doorheen de jaren en kan ook sterk worden beïnvloed door je omgeving.
Alleszins: een negatief lichaamsbeeld kan zorgen dat je erg ongemakkelijk en zelfs ongelukkig door het leven gaat.
Soms gaat dit samen met een negatief zelfbeeld, maar het kan ook zijn dat je verder best tevreden bent over wie je bént als persoon maar het gewoon moeilijk hebt met hoe je eruit ziet. In beide gevallen is het echt wel nuttig, en zelfs nodig, om er werk van te maken en dat lichaamsbeeld aan te pakken!
Verbinding
Naast je kijk op je lichaam, is het ook belangrijk dat je een goede verbinding hebt met je lichaam. Soms kan een negatief lichaamsbeeld ontstaan doordat je te weinig aandacht hebt voor wat je lichaam jou vertelt, voor je lichaamssignalen. Dat kan opnieuw door bepaalde ervaringen uit het verleden komen, waardoor je het vertrouwen kwijt bent in jezelf en/of je lichaam. Het kan dan gaan over heel verschillende zaken: het lastig vinden om honger en goesting te onderscheiden, niet aanvoelen wanneer je verzadigd bent, het niet willen voelen van emoties, het negeren van waarschuwingssignalen wanneer je te veel stress hebt, jezelf geen rust gunnen tijdens je maandstonden, jezelf te hard pushen in het sporten...
Acceptatie
De bodypositivity-beweging geeft als signaal dat je 'gewoon' je lichaam moet accepteren zoals het is. En hoewel dat uiteraard een schitterende boodschap is, hoe doe je dat? Gewoon jezelf aanvaarden is geen simpele opdracht en is daarom een heel proces. Als je bovendien momenteel zelfs erg negatieve gevoelens hebt t.a.v. je lichaam, dan is de stap naar positiviteit ook gewoon te groot. Tijdens de begeleiding is er dan ook heel veel ruimte om te twijfelen, om te groeien, om stap voor stap te gaan.
Actie
Naar een positiever lichaamsbeeld toegaan voelt als hard werken. Je krijgt dan ook opdrachten mee, waarmee je effectief aan de slag kan gaan. Voelt een opdracht niet goed aan, dan onderzoeken we telkens samen wat jou tegenhoudt. Maar het is wél de bedoeling dat je zelf actief aan de slag gaat.
Door bewuster stil te staan bij enerzijds de signalen van je lichaam en anderzijds door je gedachtente gaan onderzoeken, is het mogelijk om weer rust te krijgen in je hoofd. Je leert om jezelf als een prioriteit te zien, beter grenzen te stellen en met veel meer rust in het leven te staan. Je leert om dingen los te laten en minder te moeten. Je leert voor jezelf te zorgen en om te gaan met overprikkeling.
Je leert alvast om niet enkel te gaan nadenken en reflecteren, maar om vooral ook uit je hoofd te stappen en meer te gaan luisteren naar je lichaam. Dat bevat namelijk zoveel wijsheid dat je in staat kan stellen om echt rust te vinden.
Stress
In de jachtige wereld van vandaag lopen we allemaal al wel eens aan tegen een opstapeling van stress. Het drukke leven dat zo normaal is geworden, zorgt voor een voortdurende aanbreng van prikkels, wat uiteindelijk een ons lichaam en onze geest onder veel druk zet.
Stress kan nuttig zijn wanneer het kort duurt, maar wanneer je langdurig of regelmatig kampt met stress, kan dit ervoor zorgen dat je hier mentaal en/of fysiek klachten van krijgt. Na een tijdje kunnen bepaalde van deze klachten weer lijken te verdwijnen, óf je merkt ze steeds minder vaak op.
Een volledige stressloos leven is weinig haalbaar. Wel kan je er op een andere manier mee leren omgaan. Mijn aanpak bestaat eruit om je bewust te laten worden van wanneer je precies stress ervaart, je te laten herkennen op welke manier dit zich uit én waardoor het wordt veroorzaakt. Daardoor word je in staat om zelf verandering te brengen. Je leert om op een andere manier om te gaan met de stressmomenten die je ervaart. Daarnaast bekijken we hoe je ervoor kan zorgen dat er minder van deze stressmomenten voorkomen in je leven.
Emoties
Waar we ook vaak tegenaan botsen is het feit dat we emoties leren verstoppen. Je emoties delen voelt vaak erg kwetsbaar aan, waardoor je de reflex krijgt om deze steeds minder te gaan uiten. Door het wegstoppen van je emoties, gaan deze een andere weg zoeken. Vaak uit zich dat in lichamelijke klachten (spanning, pijnen, vermoeidheid, gebrek aan energie, slecht slapen, darmklachten) of in mentale klachten (concentratieproblemen, sociale isolatie, angsten, weinig zin om dingen te doen).
Emoties verdwijnen niet door ze weg te steken. Integendeel, vaak gaan ze daardoor net zwaarder aanvoelen. Het is dus belangrijk om te leren omgaan met je emoties op een manier die voor jou goed voelt. Mijn aanpak bestaat eruit om je bewust te laten worden van de lichamelijke en mentale signalen die je ervaart, je te laten herkennen welke emoties daar onder schuilen en de oorzaak te achterhalen. Vervolgens leer je een uitgebreider arsenaal aan copingvaardigheden toe te passen om met deze emoties om te gaan.
Hoogsensitiviteit
Zo'n 20% van de mensen heeft hoogsensitiviteit als persoonlijkheidskenmerk. Dit betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels, zowel van de buitenwereld (omgeving) als van je binnenwereld (gevoelens, gedachten). Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar het brengt wel een aantal valkuilen met zich mee. Zo kan die gevoeligheid voor prikkels leiden tot overprikkeling, grotere stressgevoeligheid en mentale klachten. Indien je jezelf als hoogsensitief persoon minder bewust bent van je sterktes en je daardoor vaak gaat aanpassen aan anderen, kan het ook zijn dat je een minder groot gevoel van eigenwaarde hebt.
Aangezien het een persoonlijkheidskenmerk is, is het iets dat aanwezig blijft. Voor jezelf aanvaarden dat je hoogsensitief bent is dus al een eerste stap. Andere stappen bestaan uit meer kennis krijgen, bewustmaking hoe het zich bij jou uit, je eigen krachten en valkuilen leren kennen.
Intuïtief eten diëtist en lichaamsbeeldcoach:
* op locatie te Retie, Turnhout, Laakdal
* online
Ondernemingsnummer: 0728.870.272
BTW-nummer: BE0728870272
RIZIV-nummer: 5-64832-96-601
Copyright © Alle rechten voorbehouden
2021-2022